A leeg A
Alternatief Smartlapenfestival 2010

Alternatief Smartlappen-festival 2010

Moedige armen

De veertiende editie van het alternatieve smartlappenfestival vond op zaterdag 17 april in de Tilburgse Hall of Fame plaats. Er waren acht muzikale bijdragen te beluisteren, maar ook je ogen hoefden niet te kort te komen. Binnen kon je je informatiehonger stillen bij stands van diverse organisaties. De mobiele informatiestand van de gemeente Tilburg voor de ingang lokte ook niet-rokers naar buiten, daarbij geholpen door een meer dan aangenaam zonnetje.

Om half twee gingen de deuren open voor het publiek. De band speelt enkele opwarmers waar je vanzelf vrolijk van wordt en de stemming zit er meteen in. Uit volle borst meezingen over de crisis. Hoe maak je iets vrolijks van iets droevigs? Op een andere manier even om-gaan met (je) ellende. Dat is precies waar dit Alternatief Smartlappenfestival voor bedoeld is! Daarna was het woord aan de acht deelnemende groepen die ieder op eigen manier het thema ‘moedige armen’ voor het voetlicht brachten. De organisatie heeft veel reclame gemaakt, zich op diverse plekken laten zien, zoals bij de regionale Alliantiedagen en bij de Ste-denestafette. Kandidaat-deelnemers konden zelfs ter voorbereiding aan een workshop deelnemen. Dat leverde twee debuterende groepen op en die vielen meteen in de prijzen: dit festival biedt iedereen een kans! Het was een gevarieerd gezelschap van bestaande koren tot gelegenheidsgezelschappen, waarvan er een ter plekke door spontane deelname pas op volle sterkte werd gebracht.

Prijzen

Alernatief smartlappenfestival 2010Hoe alternatief dit festival ook is, een klein element van competitie zit er wel in. Alle deelne-mers krijgen een aandenken, maar verschil moet er zijn. Het werk van de jury was blijkbaar niet zo moeilijk, of het was een eensgezind trio, want het juryberaad was van zeer korte duur. De driehoofdige jury stond onder aanvoering van Tilburgs’ ex-wethouder Paul Huijgen. Als wethouder (altijd zeer betrokken bij de bestrijding van armoede) had hij zijn medewerking aan het festival verleend. Als onderdeel van het omlijstende programma deed hij een symbolische portefeuilleoverdracht aan zijn opvolger.
De jury luisterde en keek naar vijf aspecten: 1 pakkende tekst; 2 combinatie van tekst en melodie; 3 presentatie; 4 meezinggehalte en 5 muzikaliteit. Er waren extra punten te verdienen als het lied een relatie had met de actualiteit van 2010, het Europees anti-armoedejaar. Een doorgewinterde groep als ‘Omzien naar elkaar’ probeerde het deze keer met een refrein en sketches; hoe creatief ben je in het uitdragen van je boodschap? Maar de jury was onverbiddelijk, evenals voor de bijdrage van ‘Sterallure’, een duet door, voor en over vrouwen. De jury moest zeven koren beoordelen. Het organiserende AVE-koor had zichzelf buiten de competitie geplaatst om deze keer de eer van het winnen aan een ander koor te laten. Het publiek kon kiezen uit acht groepen. Jury en zaal waren eensgezind: Feniksdiva’s sleepten twee keer de beste beoordeling in de wacht. Misschien hadden ze het voordeel van een thuiswedstrijd? Feniks is het Stedelijk Centrum voor Emancipatie dat werkt met het motto ‘vertrouwen in de kracht van vrouwen’. Bij Feniks komen vrouwen met allerlei verschillende achtergronden over de vloer. Uit andere landen, met andere achtergronden en met andere verhalen. Bijzonder dat zij een gelegenheidsgroep op de been brengen om aan dit festival deel te nemen. Zo worden andere doelgroepen bereikt. Een mooi, maar ook noodzakelijk verbredingseffect voor de anti-armoedestrijd!

Het Steunpunt Minima uit Nijverdal debuteerde twee jaar geleden en deed nu voor de tweede keer mee. Ze waren mooi aangekleed, een grote groep van 16 volwassenen en drie kinderen en een pakkend zomerse meezinger. Ze waren blij met de tweede plaats zodat ze volgend jaar niet hoeven te organiseren. En over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd…

Op naar Zwolle en de vijftiende editie

Voor de organisatie was het een hele klus om de Hall of Fame, wat toch meer van een jongerencentrum of concertzaal heeft, aan te kleden, en na afloop weer te ontmantelen; misschien dat daarom de bar veel te vroeg sloot? Het was een gezellige boel: met saamhorigheid en plezier boven de dagelijkse ellende uitstijgen. Dat is ook een kunst en een prettige sensatie. De derde lustrumeditie zal volgend jaar in (de omgeving van) Zwolle plaats gaan vinden. Voor uw verslaggever was Tilburg een makkie, maar ik ben al bezig met de mentale voorbereiding voor mijn reis naar Zwolle.
Om 15 jaar Smartlappenfestival met enig cachet te kunnen vieren is wel een verdubbeling van het aantal deelnemers nodig. Met acht groepen telde deze editie er al drie meer dan de vorige. En de locatie maakt het voor al het zangtalenten uit noordelijker en oostelijker regionen gemakkelijker om uit de kast te komen. Je hoeft niet bang te zijn als je de eerste keer meedoet: twee van de drie winnaars waren voor het eerst op het festival.
Tip: maak gebruik van de mogelijkheid om in een workshop een smartlap te schrijven. Na een middag met uitleg en begeleiding heb je een lied. Ik kan het u aanraden. Met stichting CliP hebben we op deze manier een leerzame, prettige, vrolijke middag gehad. En als je er een serieuze aangelegenheid van wilt maken, kun je het zien als teambuilding voor je groep of organisatie. Deze mogelijkheid bestaat nog steeds: Stichting de Eek, p/a Schreierstorenstraat 4, 5037 AN Tilburg, 013-5039180, info@smartlap.info, www.smartlap.info.

Ger Ramaekers

  • Klik hier voor een verslag van het festival van 2009.
  • Klik hier voor informatie over de publicatie 'Smartlappen en bondgenootschappen'.

Externe link:

Naar de top van de pagina

Naar startpagina Smartlappenfestival

Naar overzichtspagina projecten

 

Stilteactie tegen armoede in nederland