A leeg A
Tonnie Verschoor met het kunstwerk van de Ab harrewijn Prijs

Ons Wereld Huuske wint Ab Harrewijn Prijs 2009

In het sfeervolle spirituele centrum ‘De Boskant’ in Den Haag hebben zo’n 140 mensen zich op woensdag 13 mei j.l. verzameld om de uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2009 mee te beleven.

Er zijn, zoals gebruikelijk, vijf genomineerden voor de prijs die bestemd is voor een project "dat Ab mooi gevonden zou hebben". Projecten voor de onderkant van de samenleving. De genomineerden komen allen uitgebreid aan het woord op 13 mei. Door middel van interviews vertellen ze over hun projecten en wat hen beweegt. Voordat de winnaar bekend wordt gemaakt, vertelt Jan Mekelenkamp, winnaar van vorig jaar, hoe het met het project 'Even bijtanken' verder is gegaan. Er blijkt meer belangstelling voor dit weekendje weg voor mensen met een laag inkomen te zijn dan ooit.

Volkscollege

Saskia Noorman-Den Uyl, oud Tweede Kamerlid en thans voorzitter van de Landelijke Sociaal Raadslieden, heeft de eer het 'volkscollege' te mogen verzorgen. "Ab Harrewijn was meer dan een aardige collega waarmee ik vele debatten voerde in de Tweede Kamer. Hij was groen en ik rood en we waren het vaak zeer eens over oplossingen voor schrijnende misstanden op sociaal gebied. (…) Ab was een mooi mens, hoekig, ronduit, solidair. De Ab Harrewijn Prijs die vanmiddag wordt uitgereikt brengt mensen in het voetlicht die belangrijk werk doen. Ik heb respect voor mensen die als drijfveer hebben de samenleving rechtvaardiger te maken. Die arme en kwetsbare mensen meer recht willen doen. (…) Die drijfveer was in de aard en persoon van Ab Harrewijn verweven. Dat is waarom we hier bijeen zijn.”
“De huidige economische situatie is voor veel mensen bedreigend, maar dat is niet het enige dat mensen tekort doet. Sociale verworvenheden komen onder druk te staan. Het perspectief voor veel meer mensen is slecht: werkloosheid, plotselinge inkomensdalingen en daarmee het ontstaan van schulden. De toename van armoede." In haar volkscollege gaat Saskia Noorman-Den Uyl ook uitgebreid in op het werk van de Sociale Raadslieden. “Burgers hebben ondersteuning nodig op het gebied van financiën, schulden, incasso, uitkeringen, belasting, toeslagen, sociale zekerheid en persoonsgebonden budgetten. Veel hulpvragen zijn complex en hangen met elkaar samen. De expertise van sociaal raadslieden en sociaal juridische hulpverleners zit vooral in de breedte van hun kennis en de samenhang tussen wetten en regels.”

Uitreiking

Na enkele liederen uit het hart, van drie jonge Congolese vluchtelingen onder leiding van Wawa Emmanuel, is in de warm geworden zaal de spanning flink gestegen. Paul Rosenmöller, voorzitter van de jury: “Ab Harrewijn zou alle projecten mooi gevonden hebben. Toch vonden we als jury dat één initiatief eruit sprong, met name omdat het zo nadrukkelijk van onderop georganiseerd is en ons doet denken aan de activiteiten van Ab in Amsterdam Noord bij De Baanderij. De Ab Harrewijn Prijs 2009 gaat daarom naar Tonnie Verschoor van Ons Wereld Huuske in Klazienaveen.

De 'crew' van Ons Wereld Huuske. Foto: Bennie Wolbers Tonnie Verschoor heeft samen met Henk de Vries en Tilly Oort Ons Wereld Huuske vanaf de grond opgebouwd, nadat zij een vergelijkbaar voorbeeld elders gezien hadden. Het is een plek waar mensen zonder betaald werk elkaar kunnen ontmoeten, maar ook de handen uit de mouwen steken om tweedehands goederen te repareren. Zij kunnen er bovendien terecht met problemen, bijvoorbeeld het invullen van formulieren. Het is die combinatie van initiatief van onderop, onderlinge hulp en bijdrage aan het milieu die de jury aanspreekt. Ons Wereld Huuske laat zien dat ook onbetaald werk een belangrijke bijdrage aan de maatschappij is. Daarmee draag het ook een politieke boodschap uit: de obsessie met betaald werk is vals. Meedoen in de samenleving is veel meer dan dat.

Hub Crijns

  • Klik hier om een langer artikel over de uitreiking, met meer informatie over de andere genomineerden, te downloaden (Word-bestand).
  • Klik hier om de terugblik van Jan Mekelenkamp, winnaar van de prijs van 2008, te downloaden (Word-bestand).
  • Klik hier om de lezing van Saskia Noorman-Den Uyl te downloaden (Word-bestand).

Externe link:

  • Klik hier om naar de eigen website van de Ab Harrewijn Prijs te gaan.

Naar de top van de pagina

Naar startpagina Ab Harrewijn Prijs

Naar overzichtspagina projecten

 

Ab Harrewijn Prijs