+ leeg -

Informatiepakket voor jongeren over armoede in Nederland

TV-programma's en videofilmpjesGames en quizzenErvaringsverhalen

 

Armoede in Nederland komt waarschijnlijk veel vaker voor dan jij denkt!

Hoe vaak? Wie dan? Hoezo arm?

Waarschijnlijk denk je bij armoede al snel aan arme kinderen in Afrika. Maar in Nederland zijn er ook mensen arm! Er zijn daarom organisaties die strijden tegen armoede in Nederland.
Je bent beland op de jongerenwebsite van de ‘Arme Kant van Nederland/EVA’. Wij willen graag dat ook jongeren weten dat er armoede in Nederland is, en hoe dat er dan uit ziet.
Ga je een werkstuk maken over armoede in Nederland, of wil je er gewoon zelf meer van weten? Dan kun je op deze website heel veel informatie vinden. Er zijn veel doorklikmogelijkheden naar extra informatie, filmpjes, quizzen, ervaringsverhalen en nog veel meer. Dus kijk snel verder en vind de informatie die jij zoekt!
Kun je het niet vinden, heb je vragen over deze website, of ideeën wat er nog meer op kan, neem dan contact op met info@armekant-eva.nl.

Klik op de onderwerpen hiernaast om meer te weten te komen.

 

Wat is armoede?

Hoe hoog is het minimum? Hoeveel armen? Wat wel en wat niet?

Armoede in Afrika is wat anders dan armoede in Europa, en armoede in Bulgarije is weer anders dan in Nederland.  En over de vraag wat je dan onder armoede in Nederland verstaat, zijn de meningen enorm verdeeld. Waar leg je de grens? En hoeveel mensen vallen daar dan onder? Hoeveel heb je dan te besteden? Wat is de hoogte van een bijstandsuitkering? Hoe ziet het huishoudboekje van mensen die op het minimum moeten leven eruit en wat betekent dat voor mensen?

Over definities, aantallen en bedragen kun je in dit deel van de site meer lezen.

Lees verder >

 

Wie zijn arm?

Alleen daklozen? Alleen mensen met een uitkering?Wie lopen meer risico?

Armoede kan iedereen overkomen. Door tegenslag of pech. Door verkeerde beslissingen. Doordat sommige dingen onrechtvaardig in elkaar zitten.

Toch zijn er wel bepaalde groepen die meer kans hebben om arm te worden dan andere. Welke zijn dat dan? In dit deel van de website vertellen we wat meer over een paar groepen waar armoede het meest voorkomt.

Lees verder >

 

Gevolgen van armoede

Ik hoor er niet bij Wat doet het met je gezondheid? Ik kan geen cadeautje kopen

Armoede is niet alleen een gebrek aan geld. Je merkt het ook aan dingen waar je wel en niet aan mee kunt doen. Je voelt je soms buitengesloten. Het kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. En als je uit een gezin met weinig geld komt, is het vaak moeilijker om een goede opleiding te krijgen dan wanneer je ouders veel geld hebben. Zo kan het zijn dat je zelf later ook meer kans hebt op armoede.

Over wat armoede zoal met je kan doen, kun je meer te weten komen in dit deel van de site.

Lees verder >

 

Initiatieven tegen armoede

Arme Kant van Nederland/EVA Voedselbank Schuldhulpmaatje

In Nederland zijn verschillende groepen die een grotere kans op armoede hebben. Deze kunnen jullie terug vinden onder het kopje wie zijn arm?
Er zijn verschillende stichtingen, werkgroepen en andere organisaties die deze mensen willen ondersteunen. Ook kunnen ze als doel hebben om mensen voor te lichten over armoede in Nederland inhoudt, omdat die armoede lang niet altijd zichtbaar is.

Lees verder >

 

Wat kun je zelf doen?

Praat er over met vrienden Start een actieVerstandig doen met je poen

Als je leest over armoede in Nederland, of het tegenkomt in je eigen omgeving, dan wil je er misschien ook wat aan doen. Dat is nog niet zo makkelijk. Maar in dit deel van de website proberen we je toch op wat ideeën te brengen.

Tips, filmpjes en spellen over hoe je om kunt gaan met je geld als je krap bij kas zit of als je wilt voorkomen dat je in geldproblemen komt, zitten ook in dit deel van de site.

Lees meer >

 

€xtra

TV en video Games en quizzen Ervaringsverhalen

Er zijn TV-programma's gemaakt over armoede in Nederland, die je terug kunt kijken op het internet. Er zijn ook allerlei andere filmpjes op Youtube of andere plekken te vinden. Er bestaan games, tests en quizzen die met het onderwerp te maken hebben. Er zijn ook ervaringsverhalen van mensen in armoede, die je van dichtbij laten meevoelen hoe het leven met armoede is.

Veel van deze filmpjes, games, verhalen en nog veel meer, hebben we voor je verzameld. Je kunt ze hier bekijken en beluisteren.

Kijk, luister, lees en speel verder >